wtorek, 31 marca 2015

Wielkanocne inspiracje dla zabieganych

Święta tuż za pasem...a Tobie brakuje czasu na wszystko? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, by Twoje mieszkanie wyglądało wiosennie i świątecznie, a Twój wielkanocny stół nietuzinkowo!



Wielkanocne ozdoby

By zachwycić rodzinę i gości świątecznymi dekoracjami nie musisz spędzać nad nimi dużo czasu ani kupować wymyślnych dodatków.

Wiosenne kwiaty na stole inaczej? Czemu nie! Potrzebujesz tylko szklanek/ słoików, barwików do jaj i ulubionych kwiatów.

fot. brit.co


fot. etsy.com


Podczas świąt, goście niechętnie sięgają po owoce? Zapakuj je w papier śniadaniowy i zrób z nich świąteczne zajączki! Na pewno nie tylko dziecko ze smakiem je spałaszuje ;) 


fot. brit.co


By zaakcentować świąteczne śniadanie, przy każdym talerzu połóż serwetkę w kształcie wielkanocnego zajączka:) Instrukcja jak je zrobić TUTAJ.

fot. tortelina.blogspot.com


Jaja inaczej 

Co roku brakuje Ci czasu na przygotowanie kolorowych pisanek? 

Do tych oryginalnych potrzebujesz tylko serwetki i białka kurzego. 
Pędzelkiem posmaruj jajko białkiem kurzym, następnie owiń jajo serwetką i dociśnij. Nadmiar serwetki obetnij nożyczkami. 



fot. larecetadelafelicidad.com


By wyczarować te nieziemskie pisanki potrzebujesz mokrej chusteczki (np. dla dzieci), pisaków i gumki recepturki. 
Przetnij na pół mokrą chusteczkę, pokoloruj pisakami chusteczkę, a następnie owiń nią jajo i zepnij gumką recepturką. Poczekaj aż chusteczka wyschnie i gotowe! 




fot. alittlepinchofperfect.com

Podobny efekt uzyskasz korzystając z woreczka foliowego. Pomaluj jajo grubą warstwą farby w jednym lub kilku kolorach, a następnie delikatnie muśnij je zmiętym woreczkiem foliowym. Zostaw do wyschnięcia. 


fot. ohmy-creative.com 

Jeśli lubisz barwić jaja w łupkach cebuli, to spodoba Ci się ten pomysł:) Potrzebujesz do niego świeżą natkę pietruszki lub inne ulubione zioła oraz rajstopy.
Przyłóż natkę pietruszki lub innego ulubionego zioła do jaja i przytrzymaj. Nałóż na nie fragment rajstopy lub podkolanówki i mocno zwiąż. Na koniec zanurz w gotujących się łupkach cebuli. 




fot. natashaskitchen.com


A może jaja barwione inaczej? 



fot. foodjimoto.com

By je wykonać potrzebujecie barwnika spożywczego :) Smacznego! 


Wielkanocne przysmaki

Chcesz oczarować gości nietuzinkowymi przysmakami na Twoim stole?
Zrób ciasto, które wygląda jak...jajka sadzone ;) 


fot. tassenkuchen-baeckerei.blogspot.de

Przepis poniżej: 

Składniki
(Wystarczy na zwykłą blachę do pieczenia, na około 16 sztuk)

Na ciasto:
1 duża puszka brzoskwini/moreli
200 g masła
200 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

Na masę:
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru
500 ml mleka
400 g śmietany do deserów 36% (np. Piątnica)
cukier waniliowy 

Wykonanie: 

Ciasto: 
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. 
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 
Odsącz brzoskwinie/morele z soku. Odlej 125 ml soku i odstaw. 
Masło i cukier ucieraj przez kilka minut. Następnie dodaj do nich jajko, jedno po drugim, każde po około 30 sekundach. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce. 
Do miski z mąką dodawaj na przemian sok z brzoskwini/moreli i mokre składniki, cały czas mieszaj mikserem, tak, by ciasto było gładkie. 
Rozprowadź ciasto na blasze,  piecz 20-25 minut. Wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Masa: 
Budyń wymieszaj z cukrem i dodaj 6 łyżek mleka. Wszystko wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj i pozostaw do wrzenia. Dodaj budyń w proszku i mieszkając gotuj przez chwilę. Ściągnij z ognia. 
Ostudź budyń, co jakiś czas mieszaj, by nie zrobił się kożuch. Podgrzej śmietanę - gdy będzie letnia połącz z budyniem. Rozprowadź krem na cieście i ułóż połówki brzoskwini/moreli. Na koniec posyp cukrem waniliowym. Gotowe! 


Kto powiedział, że kwiaty mają być tylko w wazonie? Tulipany nie tylko ozdobią wielkanocny talerz, ale również będą pysznie smakować :) 

fot. slodkastrona.blogspot.com

Do tej przekąski potrzebujesz ulubiony twarożek, szczypiorek, liście bazylii i pomidorki koktajlowe. Natnij pomidorki i wypełnij twarożkiem. Ułóż łodygi ze szczypiorku, dodaj liście bazylii. Smacznego! 


A może cynamonowy zajączek? By przygotować ciasteczka w kształcie zajączka potrzebujesz tylko ciasta francuskiego, cynamonu, 1 łyżki cukru i białka kurzego! 


fot. tablespoon.com

Pokrój ciasto francuskie na paski, zrób ogonek- kuleczkę. Zwiń wg instrukcji na obrazku, posmaruj białkiem, posyp cukrem i cynamonem. Piecz 15-20 minut. Gotowe! 

Więcej inspiracji wielkanocnych znajdziecie na: https://pl.pinterest.com/twojemeble/









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz